Bocken åter lågornas rov

Halmbocken i Gävle, som egentligen är en hälsingebock, blev åter lågornas rov i år, även om den klarade sig fram till i dag.

Bocken har, liksom tidigare år, varit bevakad av väktare. Bockkommittén har också tagit hjälp av allmänheten och taxiförare genom att tillfälligt flytta taxihållplatsen från Södermalmstorg till Slottstorget. Men det hjälpte inte i år. En ung, alkoholpåverkad man satte eld på bocken – och sig själv, dock bara med lindrig skada som följd – klockan 3.15 i dag.

År 1966 började reklammannen Stig Gavlén att placera en stor julbock på Slottsberget i Gävle. Konstruktionen av och utseendet på bocken överlät Stig Gavlén till sin bror Jörgen Gavlén, chef för Gävle brandkår. Redan den första bocken satte någon i brand vid tolvslaget på nyårsaftonen. Stig Gavlén berättar om bockens historia på www.Gavledraget.com.

Olika konstellationer – brandkåren, köpmän, kommunen och Arbetarbladet – fortsatte sedan att sätta upp en stor halmbok på Slottstorget i Gävle inför första söndagen i advent varje år. Var och vartannat år blev den utsatt för brand, rivning, stöld, kollaps, påkörning eller annat sabotage, så även i år.

GavelbockenEnligt vår summering av bockens öde, med Gävlebocken i Wikipedia som källa, har bocken överlevt 14 gånger: 1967, 1968, 1981, 1988, 1990, 1993, 1994, 1996, 1997, 2002, 2006, 2007, 2010 och 2014.

Med andra ord har bocken inte överlevt nyåret under 36 av sina 50 år.

Bilden är från senaste året då bocken fick leva fram till rivning, 2014.

Bocken är Hälsinglands landskapsvapen, Hudiksvalls historiska stadsvapen och Hudiksvalls kommunvapen. Bocken var länge förknippad med enbart Hälsingland. Det var fört när riksdagen 1904 beslutade att flytta Hälsinge regemente (senare I 14) till Gävle, som bocken gjorde sin entré i Gästrikland. Ett tydligt tecken på det var när bocken började göra avtryck i centrala Gävle i form av en gigantisk halmbock. Från 2013 har Gävle kommun också börjat använda ett stiliserat G – som har profilen av en bock – som ”kommunvapen”.

text och foto:
Jörgen Bengtson