Elvahundraårigt mynt till museet

Hälsinglands museum, Hudiksvall, har fått ett värdefullt tillskott: ett arabiskt silvermynt från början av 900-talet, präglat i Tasjkent, dagens Uzbekistan.

Halsinglands museumMyntet ingår i en stor myntskatt, som man hittade i Viken, Alfta, 1907. Tack vare en privatperson har ett av mynten nu kommit i museets ägo.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt och är glad över att få utöka museets samlingar. Vi använder ju våra samlingar, bevarar dem för forskare och för framtiden, säger Lars Nylander, antikvarie på Hälsinglands museum (bilden), till Helahälsingland.se.

Silvermyntet ingår i en större skatt, Vikenskatten. Den är ovanlig, eftersom den innehåller enbart mynt. Troligen blev mynten nedgrävda någon gång på 900-talet, när tiderna var oroliga. Mynten väger tillsammans 571,5 gram.

– Just det här myntet väger ett par gram, säger Lars Nylander.

Myntet har arabisk text, bland annat fyra citat ur Koranen och ett angivet år för präglingen, 292 i den muslimska tideräkningen. Det motsvarar år 904 eller 905 efter Kristus.

– De här mynten visar att vi har haft kontakter långt bort redan för länge sedan. Fynd från 900-talet är väldigt stort. Vi som regionalt museum kan ställa ut dem och visa att det här är en riktig skatt, säger Lars Nylander.

Sedan tidigare har Hälsingland ruvat på en av Norrlands största myntskatter, Tolstaskatten. Den 29 augusti 1881 grävde bonden Abraham Svedberg i Tolsta utanför Hudiksvall upp en silverskatt från 900-talet. Den består av armringar, spännen, halssmycken, kedjor och hängen på tillsammans nästan 500 gram. För två år sedan fanns skatten att beskåda på Hälsinglands museum, inlånad från Historiska museet i Stockholm.

Hälsinglands museum är ett av få regionala muser i Sverige, som inte är länsmuseum. Nu har de sex hälsingekommunernas gemensamma museum fått ännu en raritet.

Jörgen Bengtson
Foto: Hälsinglands museum