”Gnistan, glöden, kompetensen”

– Söderhamn har gnistan, glöden och kompetensen för att förbereda och genomföra stora event, sa Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i Piteå i fredags kväll, när han formellt lämnade över värdskapet för nästa års skid-SM-vecka till Söderhamn.

SM-veckan vinter 2017 är nu i Söderhamns händer.

– Jag vet att engagemanget och kunskapen finns i Söderhamn. Det visade man så sent som i somras med ett lyckat friidrotts-SM. Och det blir säkert full mobilisering igen i den offensiva idrottskommunen, sa Björn Eriksson och syftade på SM-veckan vinter 2017.

SM-vinterveckan 2016 invigdes förra söndagen i Piteå. En delegation på tolv personer från Söderhamn har varit på plats sedan i onsdags för att se, lära och inspireras av norrbottningarnas arrangemang runt om i kommunen. Söderhamnarna har studerat bland annat organisation, logistik och marknadsföring.

– Det har varit mycket givande och lärorikt, säger projektledaren för Vinterveckan i Söderhamn, Sören Calleberg, till Söderhamn.se i dag.

Söderhamn, med drygt 25 000 invånare, är en betydligt mindre kommun än Piteå, som har drygt 41 000 invånare. Det blir alltså en utmaning att ta på sig ett stort nationellt arrangemang.

– Men föreningslivet är sett till invånarantalet ett av landets största och bästa. Vi brinner för att göra saker tillsammans och det ska vi göra den här gången också, med ett ännu bredare perspektiv. Vi ser SM-veckan som en manifestation för vad Gävleborgs län kan åstadkomma, säger Hans-Göran Karlsson, chef för Söderhamns kultur- och samhällsserviceförvaltning, till Söderhamn.se.

Soderhamn skidspar

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun