Miljövänligt på Jungfrukusten

Till sommaren får Jungfrukusten en miljövänlig passagerarbåt på traden från Gävle till Engeltofta, Limön och Furuvik. Dessutom får Furuvik en skyddande pir, som gör att båten ska kunna lägga till i alla väder.

m:s Drottning SilviaDen stora nyheten är att m/s Drottning Silvia eller Limöbåten, som hon kallas efter trafiken till Limön utanför Gävle, ska bli fossilfri och därmed miljövänlig.

– Det ska vara fossilfritt drivmedel framöver. Det stämmer bra med vårt miljöstrategiska program, säger Elisabet Jonsson, samhällsbyggnadschef i Gävle kommun, till Sveriges Radio P 4 Gävleborg i dag.

En annan nyhet är att den upphandlade passagerartrafiken – liksom tidigare med Limöbåten Rederi AB som uppdragstagare – gäller fyra år framåt.

En tredje nyhet är att båten ska kunna gå till Furuvik även i dåligt väder.

– Vi bygger även en stenpir som fungerar som en vågbrytare i Furuvik vilket skapar bättre förutsättningar för Limöbåten, säger Elisabet Jonsson i ett pressmeddelande i dag.

Två entreprenörer kom in med tre anbud, när anbudstiden för skärgårdstrafiken i Gävle löpte ut. Endast ett anbud klarade de tvingande kraven (”skallkraven”). Kostnaden för skärgårdstrafiken är 2 557 500 kronor per säsong.

M/s Drottning Silvia är – tillsammans med privata m/s Moa af Söderhamn och kommunala m/s Hulda af Söderhamn i Söderhamns skärgård – enda passagerarbåtar i regelbunden trafik på Jungfrukusten. I Hudiksvall finns sedan 2015 den lilla fiskekuttern Fia i begränsad trafik på Hudiksvallsfjärden; till sommaren blir det även färjetrafik till och från Kastellholmen.

Fartyget Drottning Silvia har en spännande historia. Hon byggdes 1958 av den norske storredaren Sigval Bergesen som representationsbåt och för transporter i de norska fjordarna. I början av åttiotalet kom hon till Sverige och byggdes om för festvånings- och konferensverksamhet med bland annat stort soldäck, dansgolv och restaurang. Ett halvdäck upp i fören finns fartygets karakteristiska bar. Fartyget har restaurangkök.

Fartyget trafikerar omvärlden från Södra Skeppsbron i centrala Gävle.

Jörgen Bengtson
Foto: Limöbåten Rederi AB