Limön värt en resa

Hälsingekusten har många öar, men få med båtförbindelse. Därför kan en utflykt till Limön utanför Gävle öppna skärgården på Jungfrukusten – Hälsingekusten och Gästrikekusten – för fler. Det finns flera dagliga båtförbindelser från Gävle till Limön. I går berättade vi om att upphandlingen av passagerartrafik är klar 2016–2019, Miljövänligt på Jungfrukusten.

I dag presenterar vi en artikel på Hälsingekusten.se om Limön. Den blir första ö under fliken Gästrikekustens öar, som är en ny flik under Se. Senare kommer artiklar om ytterligare besöksvärda öar söder om Hälsingekusten, på Gästrikekusten.

Limön har namn, historia och sommarutbud, som lockar besökare från Hälsingland och andra utsocknes.

Namnet ”Limön” kommer från det fornnordiska ordet för kalk, lim, och det faktum att ön fram till mitten av 1800-talet hade ett kalkbrott. Historiskt har annars Limön varit en ö för fiskare, med ett fiskeläge på ön, liksom på så många öar på Hälsingekusten. Under 90 år, 1822–1912, var Limön lotsstation, innan den flyttade till fiskeläget Bönan på fastlandet. Sedan 1901 har Limön fyr.

limo_cafeEn besökare har åtskilligt att upptäcka och göra på Limön.

Den kalkrika jorden och ett bra klimat, gör att Limön har flera unika växter och ett rikt fågelliv. Vissa arter har sin nordligaste växtplats här.

Den gamla träfyren i fyra våningar – som sedan många år är ersatt med en modern fyr – är ett kärt besöksmål.

Liksom på fyra öar i Söderhamns skärgård finns kommunala uthyrningsstugor på Limön.

Limön har sommarkafé och liten livsmedelsbutik (bilden), tre badplatser – Kalkudden, Scoutviken och Tärnviken – flera rastplatser och ett omfattande stigsystem.

Det går att ta sig till Limön både med båten m/s Drottning Silvia, som gör flera turer per dag från Södra Skeppsbron i centrala Gävle, eller med egen båt till gästhamnen vid sommarkaféet.

Jörgen Bengtson
Foto: Gävle kommun

Nyheten uppdaterad 17 februari 2022