Musikteater med Hudikfokus

Den 19 maj klockan 19 är det premiär på ”Forsablått”, den andra av tre pjäser som fångar Hudiksvalls historia. Bakom föreställningarna står föreningen Scenplats Glada Hudik med Cecilia Olsson och Ulrica Beijer som initiativtagare och drivkrafter i projektet.

”Forsablått” kommer att spelas i Holma-Helsinglands lokaler i Sörforsa. Här byggde man i sekelskiftet 1800-1900 upp en av Sveriges större linberedningar, med importerad arbetskraft från södra Tyskland. Med sydtyskar kom också den katolska tron och efter några år bygget av världens nordligaste katolska kyrka på den tiden.

1721 karoliner

Den första pjäsen, ”1721” (bilden), spelades våren 2015. Den handlar om det mest dramatiska dygnet i Hudiksvalls stads historia. Den 22 maj 1721 seglar 33 ryska galärskepp in i Hudiksvalls hamn och bränner ner staden. Pjäsen hade premiär den 22 maj 2015 och blev en stor publiksuccé.

Pjäs nummer tre är ”Ett bloss i natten”. Pjäsen utspelar sig på trettondagsafton 1945, då en grupp baltiska flyktingar strandar på Hornslandet, sydöst om Hudiksvall.

Från början, berättar Cecilia Olsson och Ulrica Beijer på ett möte nyligen i Hudiksvall, var premiär tänkt att bli på trettondagsafton 2017 på Hornslandet. Nu blir det inte så. Den sannolika premiären blir våren 2017 och i mer skyddad miljö. De två arrangörerna funderar på att antingen spela pjäsen på Glysisvallen, där ”1721” gick upp, eller i ett stort tält nedanför Köpmanberget i Hudiksvalls inlopp.

Jörgen Bengtson
Foto: Scenplats Glada Hudik