Sagoäventyr för barn

Till sommaren får Hälsingekusten ett nytt barnäventyr på Flygstaden i Söderhamn, med medeltidstema 2016. Bakom satsningen står Fredrik Andersson, som tidigare haft Piratäventyret på Faxeholmen i Söderhamn 2014–2015. Nu byter han piratäventyr mot sagoäventyr från olika tider.

Framgången med piratäventyret på Faxeholmen får Fredrik Andersson att satsa på ett nytt och större sagotema i Flygstaden. Piratäventyret blev för stort för Faxeholmen. Det är dessutom fornminne, vilket begränsar möjligheterna att bygga en större, interaktiv barnteater.Sagoaventyr

– Nu tar vi nästa stora steg i utvecklingen av detta barnteaterevent när vi ändrar namn från Piratäventyret till Sagoäventyret, berättar Sagoäventyret på sin facebooksida.

Webbplatsen avslöjar inget om framtiden; här handlar allt fortfarande om Piratäventyret – men den har bytt namn till www.sagoaventyret.se.

– Det blir en helt annan dimension och riktigt spännande. Jag har åkt runt och letat platser att vara på och hittade rätt. Allt föll på plats när jag såg de gamla hundstallarna, säger Fredrik Andersson till Helahälsingland.se i dag.

På Flygstaden får han cirka åtta hektar till sitt förfogande, inklusive de gamla hundstallarna, för ett nytt interaktivt barnäventyr. Det blir grusade, handikappvänliga stigar på ungefär en kilometer och bättre förutsättningar både för skådespelare och besökare med till exempel barnvagn, rullstol eller rollator.

Piratäventyret på Faxeholmen lockade 2 500 personer 2015. Han räknar med betydligt fler besökare i sommar.

– Målet är att dubbla, säger han till Helahälsingland.se.

Responsen så här långt är bra. Han jämför satsningen med Furuvik utanför Gävle.

– När Gävlebor säger att det är bättre än Furuvik, då är man på rätt väg, säger han.

Manuset till kommande sagoäventyr är inte klart. Fredrik Andersson skriver som bäst med hjälp av Thomas Lothström, Kilafors teaterförening, på berättelsen.

Det nya sagoäventyret kommer att ha olika teman varje år. I sommar blir det medeltid. Kommande somrar kan det bli stenålder, vikingatid eller rymdäventyr.

Liksom förra sommaren kommer 14 ungdomar att arbeta med äventyret. Den interaktiva teatern, som alltså också engagerar besökare, kommer att vara igång från början av juli och fem veckor framåt.

Sagoäventyret har en egen facebooksida, som är den tidigare piratäventyrssidan. På den berättar man om byte av namn till Sagoäventyret och platsen Flygstaden.

– Nycklarna är hämtade, lokalerna grovplanerade och inom kort börjar hammarslagen att eka i skogen, skriver Sagoäventyret på sin facebooksida.

Med tillkomsten av detta sagoland i Söderhamn, får Hälsingekusten tre starka barnäventyrsland: Trolska skogen utanför Mellanfjärden i Nordanstig, Mulle Meck i centrala Hudiksvall och nu Sagoäventyret utanför Söderhamn.

Jörgen Bengtson
Foto: Sagoäventyret