Folkfest på Njutångersfjärden

En gång per vinter lever Njutångersfjärden upp, med en folkfest på isen.

I söndags var det dags för den årliga myskvällen, ”Månskensskridskoåkning på fjärden”. Den bara får stå tillbaka om isen inte bär eller är för blöt. Så var fallet för ett år sedan.

I år kom närmare 150 personer på skridskor eller skidor, på spark eller till fots.

Arrangör är som vanligt Njutångers sockens hembygdsförening. Föreningen hade i år plogat upp ett nästan fyra kilometer långt spår.

I år fick marschaller, facklor och eldar lysa upp vinterkvällen, eftersom månskenet lös med sin frånvaro. Folk grillade korv, umgicks och hade allmänt trevligt. Det blev, kort sagt, en mycket lyckad myskväll.

Vintersöndagskvällen på Njutångersfjärden lockar folk från hela Hudiksvalls kommun. Det är ett vinterevenemang av det ovanliga slaget, det ända av sin typ på Hälsingekusten, enligt vad Långvind.com känner till. Största enskilda vinterevenemang på kusten är Tomtemys i Långvindsbruk i grannsocknen Enånger, som samlade cirka 1 500 personer i december 2015.

Njutångersfjärden är ovanligt djup och den enda havsfjärd som fortfarande har en medeltidskyrka (bilden) med havskontakt i sin inre del.

Njutangers kyrkaEn av många besökare på Njutångersfjärden på söndagskvällen var Alf Wikman.

– Det här är alla tiders. Först är det tomt här, så tänker man att ingen kommer. Så säger det bara pang och så är alla här. Det känns trevligt, säger Alf Wikman från Hembygdsföreningen till Helahälsingland.se (21 februari 2016).

Långvind.com har skrivit om både Tomtemys i Långvind och myskvällen på Njutångersfjärden, senast Tomtemys lockar igen (4 december 2015) och Fest på havsisen (13 februari 2012).

text och foto:
Jörgen Bengtson