Sommarbryggor i vinterskrud

Skärgårdsenheten Söderhamn går inte i ide bara för att det är vinter och is på fjärdarna. Nu håller den som bäst på att snickra bryggor till sommaren. På bilden ser vi en brygga, som sannolikt kommer att placeras i Skärså i vår, som Skärgårdsenheten har arbetat med denna vecka.

bryggaSöderhamns kommun har en ambitiös skärgårdssatsning, med Skärgårdsenheten som sköter vandrarhem i den gamla lotsstationen på Rönnskär och tio övernattningsstugor på öarna Klacksörarna, Enskär och Storjungfrun.

Förutom stugor sköter Skärgårdsenheten kommunens båt, m/s Hulda, och sophämtning på öarna.

Till detta kommer den privata passagerarbåten m/s Moa, som gör dagliga turer i skärgården med landstigning på framför allt Enskärsoren.

Besökare i Söderhamn har alltså goda möjligheter att upptäcka skärgården – till skillnad från lokalbefolkning och turister i Hudiksvall; där finns varken kommunal passagerarbåt, upphandlade taxibåtar eller övernattningsstugor på öarna, undantaget en på Agön och det privata vandrarhemmet på Agö fyrplats. I Söderhamn åker besökarna med taxibåt till de fyra öarna med boende till det facila priset 200 kronor tur och retur per person.

Både m/s Moa och de privata taxibåtarna går även att chartra för större eller mindre sällskap.

På vintern arbetar Skärgårdsenheten med underhåll, dels i form av arbete med bryggor, båtar och annat som hör sommaren till, dels med underhåll av farleder som batteribyte på lysprickar och lampbyte i fyrar och bojar.

Jörgen Bengtson
Foto: Skärgårdsenheten Söderhamn