Nationaldag med pris

Nationaldagsfirandet tar steg för steg form. I Lindefallet firar man nationaldagen på hembygdsgården, Brittagården, mitt i byn. Firandets överraskning blev att Eva Edström fick en ”bölauv”, gjord av keramikern Ulla Florén, för sitt mångåriga arbete för hembygdens historia.

Till dagens nationaldagsfirande kom cirka 40 personer, som åt hembakat – dekorerat med svenska flaggan – drack varm eller kall dryck och lyssnade på tal, både med anledning av nationaldagen och Eva Edström.

Långvind.com pratade med flera besökare, som njöt av sol och hembakat.

Olle Persson och Agneta Bengtson– Det är en fin tradition med nationaldagsfirande på Brittagården, säger Olle Persson (bilden), tidigare ordförande för Lindefallets byaråd, till Hälsingekusten.se.

Agneta Bengtson håller med och rattade sedan sin nedcabbade bil från festligheten, som lockade folk både från Bölan (Lindefallet), andra delar av socknen och även utsocknes.

Bölans hembygdsförening delade ut priset till Eva Edström ”för omfattande arbete för hembygden” med följande motivering:

”Med stort engagemang, kompetens och målinriktat drivkraft har Eva bidragit till hembygdens styrka och utveckling i dag, genom att skapa delaktighet i Bölans historia; i Hembygdsföreningen, i andra föreningar och i Sockenbilder.”

Text och foto:
Jörgen Bengtson