Flotte till Kastellholmen

Kastellholmen i innersta delen av Hudiksvallsfjärden har en flotte i daglig trafik under juli.

Kastellholmen flotteFlotten gör turer förmiddagar och eftermiddagar måndag–lördag under juli månad. Första turen till Kastellholmen går klockan 11.00. Sista turen går klockan 16.45 (tisdag och torsdag), 18.00 (fredag och lördag) eller 20.00 (måndag och onsdag).

Flotten utgår från stenkajen på Hamngatan i centrala Hudiksvall.

Tidtabell finns på Visit Glada Hudiks webbplats.

Flotten tar tolv personer och har flytväst till alla.

Personen bakom flotten är Leif Westlin, som sommaren 2015 började trafikera Hudiksvallsfjärden och Saltvik med båten Fia.

Kastellholmen är ett känt landmärke i Hudiksvalls stad. Kastellholmen hette tidigare Kutharet och hörde länge till Idenors socken. Den blev med tiden överförd till Hudiksvalls stad.

Landhöjningen har gjort att ön vuxit. I dag är den en grönskande oas mitt i stadens inlopp – eller trevligt utflyktsmål när isen lagt sig. Ön växte under 1800-talet också som en följd av att segelfartyg lossade barlast vid ön.

Kastellholmen har fått sitt namn av att Idenor år 1791 försåg ön med salutkanoner, som tre år tidigare hade placerats vid Batteriudden i Saltvik, Idenor. Härifrån kom namnet ”kastell”. Kanonerna flyttades senare till Köpmanberget, där de ännu står kvar.

text och foto:
Jörgen Bengtson