Gävle navigerar till Axmar

Axmar bruk, som ligger på gränsen till Hälsingland, har fått en utprickad farled.

Gävle kommun tog den 1 juli 2016 över ansvaret för alla mindre farleder på Gästrikekusten. Det senaste tillskottet är farleden till Axmar bruk, vars sjömärken hittills skötts helt ideellt.

Det kostar kommunen cirka 280 000 kronor att ta över farleden. Till detta kommer en årlig driftskostnad på cirka 70 000 kronor. Pentti Uusirantanen, Axmar, har under många år hållit farleden i fint skick, frivilligt och helt utan ekonomisk ersättning.

Farleden till Axmar bruk är smal och krokig, precis som farleden till Långvindsbruk och Skärså, men seglare som gett sig i kast med leden tycker inte att någon ska behöva tveka att ge sig in i den.

– Nej, inte om man väl får syn på de första, yttersta, prickarna. I motljus på eftermiddagen kan det vara litet knepigt, men om man bara vågar sig litet närmare in mot land så ser man färgerna på dem och då jag tycker jag att farleden fungerar alldeles utmärkt, säger seglaren Lars Halvarsson till Sveriges Radio P4 Gävleborg (31 juli 2016).

Lars Halvarsson från Gävle ger farleden in till Axmar bruk betyget ”godkänd”. Lika nöjd är Stig Jönsson, ordförande i föreningen Hyttan i Axmar bruk, som länge jobbat hårt för att göra den gamla bruksmiljön till en turistmagnet. I det arbetet är farleden av största betydelse.

– För oss är det alltså självklart att den här farleden ska höra till de mest prioriterade i kommunen, säger Stig Jönsson till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

– Jag och min son som jobbat med farleden har aldrig fått ett enda öre för det. Det har varit ideellt hela tiden, säger Pentti Uusirantanen till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Axmar kajak

Jörgen Bengtson
foto: Axmar Brygga