Fyrar välkomnar

Helgen 20–21 augusti är det dags för årets fyrbegivenhet. Då håller den klassiska hälsingefyrplatsen på Agön öppen, liksom 78 andra fyrar runt Sveriges kuster och i Vänern. Hälsinglands mest imponerande fyr, stenkolsfyren på Storjungfrun, har redan firat fyrdagen. Hälsingekustens tredje klassiska fyrplats, Gran, håller tyvärr stängd.

Bilden är från förra årets fyrdag på Agön.

fyrdagen Agon 2015Svenska Fyrsällskapet arrangerar i år för fjortonde gången Internationella fyrdagen i Sverige. Den firas i länder med fyrar världen runt. Söderhamnsfödda Esbjörn Hillberg är ordförande för Svenska Fyrsällskapet. Han pekar på fyrarnas unika värden.

– Världens fyrar är unika maritima byggnadsminnen. Många större, före detta bemannade fyrars framtid är på sikt osäker, då alla troligtvis inte kommer att kunna bevaras. Med största sannolikhet kommer inte heller några fler bemannade fyrplatser att uppföras, säger han.

Under Internationella Fyrdagen försöker Svenska Fyrsällskapet – med hjälp av lokala fyrföreningar, fyrvisare och Sjöfartsverket – öppna så många fyrar som möjligt, så att intresserade kan besöka en del av Sveriges unika maritima kulturarv. Förra året tog nära 14 400 personer chansen att se de fyrar som höll öppet, totalt 66 fyrplatser.

I år är det alltså än fler svenska fyrar, som håller öppet för allmänheten. Den officiella fyrdagen är söndagen den 21 augusti, men många håller också öppet på lördagen; ett fåtal fyrar, som den på Storjungfrun, har fyrdag på annan tid, för Storjungfrun redan 9–10 juli. En fyrnyhet för Jungfrukusten är att det renoverade fyrskeppet Almagrundet, som numera ligger vid kaj i Gävle, håller öppet.

Sverige är världsmästare i fyrar räknat per invånare i form av medlemmar i nationell fyrförening och besökare på Internationella fyrdagen. Fyrar i länder jorden runt och har en särskild magi.

– Trots att världens fyrar tillhör olika länder utgör alla en del av samma navigationskedja som omger vår jord såsom en lysande orm. Kedjan har ingen början och inget slut. Fyrar är sant internationella i sin karaktär trots alla nationella och regionala olikheter, säger Esbjörn Hillberg i ett pressmeddelande.

Fyrdagen genomförs i cirka 30 länder och territorier tredje söndagen i augusti.

Här är öppettiderna för Hälsinglands öppna fyrar och närmaste fyrar norrut och söderut:
Lungö fyr, utanför Härnösand, öppet löbragerdag och söndag 10–16. Kontakt Lennart von Post, telefon 0611-187 90, 070-577 17 11 och P-A Norlin, telefon 070-645 50 44.
Brämöns fyr, söder om Sundsvall, öppet lördag och söndag 12–15. Kontakt Kerstin Brage, telefon 070-650 93 19, och Caj Brage, telefon 070-339 22 70.
Agö fyr, öster om Enånger, öppet lördag och söndag 10–18. Kontakt Lenn Jerling, telefon 073-841 41 61.
Bönans fyr, på Norrlandet utanför Gävle, öppet söndag 10–16. Kontakt Sven-Erik Ekdahl, telefon 026-991 98 och 070-239 81 98.
Almagrundets fyrskepp, i centrala Gävle, öppet lördag och söndag. Kontakt Mats Wikberg, telefon 026- 51 31 83 och 070-688 31 83.
Limö gamla fyr, på Limön i Gävlebukten, eventuellt stängd, annars öppet söndag 11–14. Kontakt Charlotte Holmsten, telefon 026-17 94 08, och Ingemar Lenströmer, telefon 070-647 25 06.

Mer information om Sveriges fyrplatser och hur man tar sig till dem på Internationella fyrdagen finns på Svenska Fyrsällskapets webbplats.

Jörgen Bengtson
foto: Lenn Jerling