Peer Gynt
i Järnverket

Iggesunds gamla järnverk har många gånger varit en fantastisk musik- och teatermiljö. På fredag-lördag är det dags igen. Henrik Ibsens Peer Gynt uppträder i ny kostym.

Peer Gynt trappbildenPeer Gynt är ett av Ibsens och Norges främsta litterära verk, ett versdrama i fem akter. När Peer Gynt kommer till det gamla järnbruket i Iggesund är det dock i en ny kostym, med Rickard Söderberg (bilden) i rollen som Peer Gynt.

Henrik Ibsen skrev Peer Gynt som ett läsdrama. Edvard Grieg, Norges nationalkompositör, skrev musiken till Peer Gynt.

I Iggesund möter vi Peer Gynt till nyskriven musik av Thomas von Wachenfeldt i en scensättning, som börjar med föreläsning  av Rickard Söderberg (16.30), fortsätter med Café Opera då Rickard Söderberg serverar operabakverk (18.00) och slutar med finalen, konserten (19.30).

Operasångaren Rickard Söderberg tar, med hjälp av pianisten Johan Reis, publiken på ett musikaliskt äventyr. Thomas von Wachenfeldt har skrivit musiken, som hans ensemble framför med bland annat Kristine West på flöjter, Lisa Långbacka på dragspel och tramporgel, operasångerskan Ann-Marie Backlund och, som arrangören säger, ”flera lysande musiker med hälsingeanknytning”.

Arrangör är Kulturjernverket med Gerd Engberg som primus motor.

Jörgen Bengtson
Foto: Kulturjernverket