Hösten är
ännu inte här

Känns det som hösten har kommit till Hälsingekusten? Det har den inte. Det rådet fortsatt sommar, trots regn, rusk och kyliga temperaturer.

SMHI 160816Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller koll på årstidernas växlingar. När dygnets medeltemperatur har varit under tio grader fem dygn i följd, då är det höst. Där är vi inte än, även om Hälsingekusten haft enstaka dagar med hösttemperatur, haft höststormar så det förslår och bottenvattentemperaturer runt fem grader.

Kartans röda färg visar var det är sommar och gröna var sommar gått över i höst.

Eftersom det måste vara hösttemperatur fem dygn i rad, tar det tid innan man vet att hösten anlänt. Höstens ankomstdatum avser det första dygnet av fem med hösttemperaturer. Det innebär att ankomstdatumet kan bestämmas först i efterhand.

Hälsingekustens höst varierar över åren. Den anlände den 3 oktober 2015, 26 september 2014, 23 september 2013, 20 september 2012 och 12 oktober 2011. Återstår att se när den kommer i år.

När hösten väl har anlänt, kan det enligt SMHI inte bli sommar igen. Det gäller även om det skulle vara fem dagar i följd med sommartemperatur, det vill säga över tio grader varmt i dygnsmedeltemperatur.

”En gång höst – alltid höst”, resonerar SMHI. Det gäller för alla årstidsväxlingar.

På SMHI:s årstidskarta kan man följa årstidsutvecklingen i detalj.

Jörgen Bengtson