Prisar SM-veckan
i Söderhamn

SM-vinterveckan i Söderhamn ligger bara fem månader bort. I helgen prisade flera kommande deltagare Söderhamns arbete med att arrangera Svenska mästerskapen (SM) i tjugotalet vinter- och inomhusidrotter den 30 januari till 5 februari 2017.

SM-veckan Nisse Kjellstrom– Det blir förstås lite extra att göra upp om SM-medaljerna på hemmaplan. Så himla kul att Söderhamn står som värd, säger Nisse Kjellström (bilden), skotercrossförare och SM-ambassadör, till Söderhamn.se.

Nisse Kjellström tävlar året om, med motorcross på sommaren och snöskotercross på vintern. Han har flera framgångsrika tävlingar bakom sig, bland annat med ett VM-brons i vintras. Han är, enligt Söderhamn.se, ”en allsidig produkt av 60-årsjubilerande SMK Söderhamns breda och seriösa verksamhet”.

Söderhamns mest framgångsrika idrottsutövare genom tiderna, skidstjärnan Anders Södergren, har bestämt sig för att avrunda sin karriär på hemmaplan.

– Jag tränar inte lika mycket som för ett par år sedan, men när det stod klart att Söderhamn fått SM-veckan bestämde jag mig för att delta som aktiv. Det blir en drivkraft i höst. Jag ska försöka få till en formtopp till vecka fem, lovar Anders Södergren i intervjun på Söderhamn.se.

Anders Södergren har en segerlista som heter duga: 17 individuella SM-guld, ett OS-guld i stafett, två individuella VM-silver och två vinster i klassiska femmilen i norska Holmenkollen.

En annan hälsing, som var på plats under helgens Strömmingsleken för att känna kommunen på pulsen inför vinter-SM-veckan, var Ilsbosonen Niklas Hägg, rallyförare från SMK Hälsinge i Hudiksvall.

– Jag gissar att det blir folkligt och festligt på Flygstaden när jag kommer dit för att köra rallysprint i februari 2017. För mig känns det inspirerande att få tävla i Hälsingland. Jag vet att intresset är stort och att adrenalinet stiger när fansen är på plats, säger han till Söderhamn.se.

SM-veckan angår inte bara Söderhamn, utan också Hälsingland som helhet. De alpina tävlingarna går troligen i Hassela, Nordanstig, och Bollnäs. SM-veckans projektledare Sören Calleberg vidgar SM-veckan till ”en idrottsmanifestation som berör hela länet med Söderhamn som navet”.

– Vi jobbar på för fullt och tror och hoppas att så många som möjligt stöttar arrangemanget på ett eller annat sätt. Vi behöver volontärer och vi behöver boenden att hyra ut åt aktiva, ledare, media och publik som vill uppleva hela SM på plats och ställe, säger han till Söderhamn.se.

Arrangör av SM-veckan är Riksidrottsförbundet och Söderhamns kommun. SM-veckan genomförs i samarbete med berörda specialidrottsförbund. Söderhamn är den minsta kommunen hittills, som får står värd för en SM-vecka.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om SM-vinterveckan: Vinterarbete i sommarland (29 juni 2016), Rekordintresse för SM-veckan (13 april 2016), Sparar 20 000 kubik snö (23 mars 2016), Företagsvinster under SM-veckan (8 mars 2016), ”Gnistan, glöden, kompetensen”(1 februari 2016), Söderhamn bygger ”snöfabrik” (18 januari 2016), Snökanoner till Söderhamn (27 oktober 2015), Vinterveckan till Söderhamn 2017 (26 augusti 2015).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun