Vinterveckan till Söderhamn 2017

Söderhamn och Hälsingekusten fortsätter att locka idrottsevenemang. I somras var det friidrotts-SM i Söderhamn. År 2017 står Söderhamn värd för Vinterveckan. Beslutet kom häromdagen från Riksidrottsförbundet (RF) och Sveriges Television (SVT).

– Jätteroligt med ännu ett stort event till Söderhamn!  Friidrotts-SM blev en succé och ännu en bekräftelse på att vi som liten stad och kommun har den kompetens, kapacitet och glöd som krävs för att att arrangera stora idrottstävlingar tillsammans med föreningslivet och näringslivet, säger Sven-Erik Lindestam (S), kommunstyrelsens ordförande, i en kommentar på kommunens webbplats Soderhamn.se.

SodergrenBeslutet betyder att Söderhamn får förtroendet att arrangera SM-tävlingar i tjugotalet grenar i januari 2017, med längdtävlingarna som kronjuvelen i Vinterveckan. Stjärnor som Charlotte Kalla, Marcus Hellner och Stina Nilsson kommer att vässa formen i Hällåsen-Hällmyra-terrängen inför världsmästerskapen (VM) i Lahtis samma vinter.

På bilden ser vi Söderhamns skidess, Anders Södergren.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss att få visa upp vår fina stad för hundratals elitidrottare, ledare och media, säger Sven-Erik Lindestam och fortsätter:

– Vi har ett utomordentligt gott geografiskt läge, fina anläggningar och ett rykte om oss som god arrangör av stora idrottstävlingar. Jag är övertygad om att förenings- och näringslivet inspireras av den här utmaningen också, precis som i arbetet med att göra friidrotts-SM till den stora idrottsfesten både på och utanför arenan på Hällåsen.

Vinterveckan 2015 gick av stapeln i Örebro. Den blev en stor succé med 52 000 besökare, en omsättning på 34 miljoner kronor, ett medialt avtryck i form av 2 162 artiklar med ett annonsvärde motsvarande drygt 60 miljoner kronor och 81 timmar direktsändning i SVT.

Vinterveckan 2016 blir i Piteå och Vinterveckan 2018 i Skellefteå.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun