Besöksrekord på fyrdagen

Internationella fyrdagen satte rekord i Sverige 15–16 augusti, med nästan 14 400 besökare. Därmed slog arrangören, Svenska Fyrsällskapet, tidigare rekord på 11 600 besökare 2013. Däremot var det inte lika många öppna fyrar, 66 fyrar i år mot 75 fyrar 2013, som är rekordåret för antalet fyrar som tog emot allmänheten.

– Vi slog alla våra tidigare besökssiffror, säger Esbjörn Hillberg, ordförande i Svenska Fyrsällskapet i ett uttalande i dag.

fyrdagen Agon 2015– Internationella fyrdagen 15 augusti 2015 blev en succé på Agö. Nästan 60 personer trängdes på tunet i det strålande sensommarvädret och utspisades med nybakad pizza direkt från bagarstugan, berättar Lenn Jerling på sin fyrblogg med illustrationer (bilden).

Esbjörn Hillberg ger en förklaring till besöksrekordet på de många öppna fyrarna:

– Efter en mycket dålig sommar fick vi plötsligt ett helt otroligt, varmt, underbart väder under årets Fyrhelg.

Svenska fyrsällskapet arrangerade i år internationella fyrdagen för trettonde gången. Flest besökare har naturligt nog fyrar på fastlandet eller som går att nå med väg: Finngrundets fyrskepp som ligger för ankar på Djurgården i Stockholm (cirka 2 500 besökare), följt av Kullen (2 215), Ölands södra udde (899), Bönan (650) och Ölands norra udde (600).

Tre av Hälsingekustens klassiska fyrplatser – Storjungfrun och Agö – höll öppet och kunde redovisa fina besökssiffror: Storjungfrun med 241 besökare och Agön med 69. Gran höll stängt.

– Antal medlemmar i Svenska Fyrsällskapet och fyrintresset i Sverige ökar hela tiden, säger en nöjd Esbjörn Hillberg,

Publiciteten kring fyrdagen, eller snarare fyrhelgen, ger Svenska Fyrsällskapet och fyrintresset draghjälp.

– Det hjälper oss att göra fyrar, fyrplatser och andra unika sjömärken kända så att de kan bevaras och visas i framtiden som ett unikt maritimt kulturarv, säger Esbjörn Hillberg.

Jörgen Bengtson
Foto: Lenn Jerling