Vinterarbete i sommarland

Söderhamns kommun jobbar hårt i sommarvärmen inför vinter-SM-veckan i februari 2017. Grävmaskinerna går för högtryck på idrottsområdet Hällåsen.

Vinterveckan med SM-tävlingarna är mellan 30 januari och 5 februari.

Söderhamns kommun jobbar hårt med att bygga en attraktiv stadion för tävlande och publik.

– De närmaste två månaderna gräver och schaktar vi i ett omfattande markberedningsarbete för att kunna bjuda på bästa möjliga sportsliga förhållanden, säger banchefen Ulf Olsson på kommunala webbplatsen Soderhamn.se.

De tävlande ska få skidbanor av klass, inklusive utslagsgivande slingor för traditionell åkning och sprint.

SM-slingorna är flera. Ett par av dem går över bron vid Flygvägen och in i ett spårsystem på Hällmyraområdet. Det mest spektakulära avsnittet blir Alir öga; där kommer Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Johan Olsson, Stina Nilsson och de övriga VM-hoppen att åka både upp och ner i det branta konstverket.

Soderhamn grav– Totalt markbereder vi cirka 1,2 kilometer i SM-terrängen. I utfarten från bandyplanen bygger vi upp en fin stigning direkt. Den blir 30 meter bred och närmare 250 lång. När åkarna kommer till varvning eller mål svischar de ner för samma backe och tar sedan en sväng till in i ett nytt parti som vi markbereder intill stadion. Det blir publikvänligt, berättar han.

I september kommer finslipningen av banorna. När väl vintern kommer, har kommunen laddat upp med massor av snö under bark på Flaket vid södra inloppet till Söderhamn.

– Åkarna kommer att få ta i ordentligt, det kan jag lova, säger Ulf Olsson.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Vinterveckan: Sparar 20 000 kubik snö (23 mars 2016), Företagsvinster under SM-veckan (8 mars 2016), ”Gnistan, glöden, kompetensen” (1 februari 2016), Söderhamn bygger ”snöfabrik” (18 januari 2016), Snökanoner till Söderhamn (27 oktober 2015), Vinterveckan till Söderhamn 2017 (26 augusti 2015).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun