Kustkrogar öppnar

Två hälsingekustkrogar öppnade under midsommarhelgen: restaurang Bränneriet i Långvindsbruk och Stenö havskrog utanför Söderhamn.

Tess Fredriksson avslut 2015För Bränneriet blev det fjärde gången gillt för Tess Fredriksson (bilden). Hon drev Restaurang och Café Bränneriet förra året och gjord det också längre tillbaka under två somrar.

På midsommardagen öppnade hon för i år. Bilden är från säsongsavslutningen 2015.

För Stenö såg sommaren ut att gå upp bokstavligt talat i rök: Stenö strandkrog brann ner till grunden i början av juni, Strandkrog totalförstörd (8 juni 2016). På midsommarafton reste sig krogen ur askan i form av en lång trailer med inbyggt kök och kompletterande tält!

Steno trailer– Vi fann den på Blocket! Allt har gått mycket fort och vi är jättenöjda, säger krögaren Mats Hedberg (till höger på bilden) och campingföreståndaren Thomas Gunnarsson (till vänster) på Söderhamns kommunala webbplats Soderhamn.se.

Det såg dystert ut, när den gamla strandkrogen blev en kolhög den 8 juni, precis när sommarsäongen började.

Alla berörda – kommun, krögare, försäkringsbolag och entreprenörer – gjorde sitt yttersta för att få en servering på plats. Efter två dygn var brandplatsen städad och ny markfyllning på plats.

– Några dagar senare fick vi napp på Blocket där en trailer som använts i racingvärldens STCC-serie i Europa låg ute till försäljning i Västersås, berättar Thomas Gunnarsson på Soderhamn.se.

Den provisoriska strandkrogen stod klar till midsommarafton, lagom till högsäsongsstart och Stenöveckan, som börjar 28 juni.

Långvind.com återkommer med reportage från Bränneriet.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Bränneriet på Långvind.com och om Stenö havskrog och Stenö havsbad i övrigt: Strandkrog totalförstörd (8 juni 2016), Satsar på Stenöveckan (20 maj 2016), Stenö storsatsar (11 maj 2016), Stenö camping satsar (24 februari 2016), Uppåt för Stenö camping (20 augusti 2015), augusti 2015), Sjörövare tar över Stenö (12 augusti 2015), Stenö enda fyrstjärniga camping (29 juni 2014), Restaurangklart i Stenö (26 mars 2014), Stenö får havsbrygga (27 juni 2012), Rustning av Stenö camping (28 mars 2012), Stenö förlorar arrendator (25 oktober 2011), Ny arrendator på Stenö camping (2 april 2011) och Nakenbad i Stenö? (2 juni 2010).

Jörgen Bengtson
Foto: Jörgen Bengtson och Söderhamns kommun