Stenö storsatsar

Stenö utanför Söderhamn och Maln i Hudiksvall konkurrerar om att vara främsta camping på Hälsingekusten. Nu storsatsar Stenö havsbad & camping på ny restaurang, servicedel och reception.

Först sålde Söderhamns kommun Stenö camping, för att sedan köpa tillbaka den 2010, när den var på väg att förlora en stjärna och bara bli tvåstjärning. Sedan 2014 har campingen, som en av få på Norrlandskusten, fyra stjärnor. Gästnätterna och besökarna har stadigt ökat sedan dess.

Investeringarna i restaurang- och servicebyggnader har dock inte hängt med. Det blir dock både nytt kafé, uppfräschade stugor och strandtoaletter i år, vilket Hälsingekusten.se berättade om i artikeln Stenö camping satsar.

Söderhamns kommun vill nu, som en del i utvecklingen av anläggningen, bygga en restaurang- och servicedel på 800 kvadratmeter. Kostnaden är beräknad till cirka 20 miljoner kronor.

Steno campingSöderhamns kultur- och samhällsutvecklingsförvaltning har ansökt om förhandsbesked för bygglov för en ny restaurang- och servicebyggnad på Stenö. Det är alltså långtifrån klart att det blir en ny byggnad. Söderhamns kommun är dock tydlig med att den vill fortsätta att utveckla Stenö havsbad & camping, där kommunen betecknar dagens restaurang som en nödlösning.

Klart är att samma arrendator som förra året kommer att driva befintlig restaurang, Stenö strandkrog, sommaren 2016, krögarna Mats Hedberg och Anna Halvarsson. Under vinterhalvåret driver krögarparet två restauranger i Tänndalen.

Kommunens förhoppning är att få till stånd en åretruntöppen restaurang i en ny, modern restaurangbyggnad.

– Det blir möjligt för en entreprenör, det är jag övertygad om. Det skulle lyfta hela Stenö, ja hela Söderhamn som jag ser det, säger Thomas Gunnarsson, Stenö havsbad & campings föreståndare, i dagens Helahälsingland.se.

Stenö är, vid sidan av Söderhamns stad, Söderhamns port mot havet. Här lägger kommunala båtar till och m/s Moa af Söderhamn angör Stenö brygga. Stenö är utpekad som en nod i kommunens skärgårdssatsning.

Jörgen Bengtson