Sjörövare tar över Stenö

Under sommaren har sjörövare åter härjat i Söderhamns skärgård, närmare bestämt runt Stenö. Sjörövarmysteriet på Stenö är en av flera barnaktiviteter på Hälsingekusten, som lockar unga besökare. Störst av dem är Trolska skogen i Mellanfjärden. Äldst är Mulle Meck i Hudiksvall.

– Sjörövarmysteriet är ett roligt, spännande, tokigt och busigt äventyr där hela familjen är med och deltar. Varje föreställning pågår cirka två timmar, skriver arrangören på webbplatsen www.sjorovarmysteriet.se.

Sjörövarmysteriet har sin sista föreställning i morgon, torsdag, klockan 12 och 15.

SjorovarmysterietSjörövarmysteriet handlar i år om att kapten Schack Matt – gestaltad av sjörövaräventyrens primus motor Åke Hellström – har tappat bort sin bäste vän, Jubb Jubb, spelad av Tobias Törnell. För att hitta honom, tar kapten Schack Matt hjälp av barn och vuxna. Problemet är att den elake kaptenen Smiskmört, som flytt från sin fångenskap, är ute efter kapten Schack Matts skatt och ställer till problem.

Årets uppsättning bjuder på flera nya aktören. En är den hjälpsamma men förvirrade mannen Bubba, spelad av Magnus Carlsson, och den trollande galenpannan Gargamel, gestaltad av Anders Eriksson.

Åke Hellström startade 2008 föregångaren till dagens Sjörövarmysteriet, Piratön, med Theo Overeem och Söderhamns friluftsfrämjande. Piratäventyret riktade sig till barn i åldern sju till tio år och utspelade sig på ön Hundskäret i Söderhamns skärgård. En flotte tog barnen till ön, där de sedan under en halvdag fick möta kapten Schack Matt och styrman Bräde, gå på skattjakt och leka piratliv.

År 2014 gick piraterna i land och intog Stenös udde, sydöst om Söderhamn.

Jörgen Bengtson
Foto: Sjörövarmysteriet