Fisken mår dåligt

Fisken i längs Sveriges kust har fått sämre hälsa, trots minskade miljögifter.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Göteborgs universitet och Naturhistoriska riksmuseet har upptäckt att fiskar längs Sveriges kust har fått sämre hälsa. De tre institutionerna samarbetar för att undersöka hur bestånden av abborre och tånglake mår.

AbborreNu har det upptäckts att fiskarna har fått sämre immunförsvar, sämre ämnesomsättning, negativ utveckling av könskörtlar och lever.

– Den här negativa utvecklingen är en varningssignal om att något inte står rätt till i miljön, säger Jens Olsson, forskare vid SLU, till Unt.se.

Forskarna har tagit prover i områden utan särskilt mycket påverkan av mänsklig aktivitet. Det gör försämringen än mer gåtfull.

Forskarna letar nu efter en förklaring.

Jens Olsson påpekar att det inte är farligt att äta fisken.

– De miljögifter och tungmetaller vi testat för ligger generellt under gränsvärdet för mänsklig konsumtion, säger han.

Jörgen Bengtson
Foto: Länsstyrelsen