Söderhamn bygger ”snöfabrik”

Söderhamns kommun tillverkar snö med hjälp av snökanoner – till skid-SM om ett år.

Söderhamn kommer i januari nästa år att arrangera Vinterveckan 2017 med skid-SM, vilket Hälsingekusten.se skrivit om tidigare, Vinterveckan till Söderhamn 2017. För att garantera att det finns tillräckligt med snö, har kommunen köpt två snökanoner. Dessa arbetar nu intensivt med att tillverka konstnö, som kommunen sedan ska lagra till svenska mästerskapen (SM) i skidor.

SnokanonnDet kan verka befängt att tillverka snö, när vi befinner oss mitt uppe i en ovanligt snörik vinter, med massor av natursnö. Förklaringen ligger i att konstsnö innehåller nästa 150 procent mer vatten är natursnö. Det gör i sin tur snön mycket tåligare och lättare att lagra. Konstsnö innehåller 300–450 liter vatten per kubikmeter snö, natursnö 140–170 liter per kubikmeter snö.

Än så länge producerar kommunen bara snö på hög (bilden är från tidigare snöproduktion). Söderhamns ”snöfabrik” ligger mellan Faxeholmen och Stugsundsudden, nedanför bostadsområdet Fålnäs. Till våren kommer de stora snöhögarna att bli täckta med spån, som gör att snön klarar sig till nästa vinter – om natursnön inte räcker till då.

Det gäller att ha tillräckligt med snö, om kommunen med framgång ska kunna stå värd för SM-tävlingar i tjugotalet grenar i januari 2017.

Vinterveckan 2015 gick av stapeln i Örebro. Den blev en stor succé med 52 000 besökare, en omsättning på 34 miljoner kronor, ett medialt avtryck i form av 2 162 artiklar med ett annonsvärde motsvarande drygt 60 miljoner kronor och 81 timmar direktsändning i SVT.

Vinterveckan 2016 blir i Piteå och Vinterveckan 2018 i Skellefteå.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun