Sparar 20 000 kubik snö

Den här veckan startar Söderhamns kommun en stort sparprojekt: 20 000 kubikmeter snö ska sparas till nästa års Vintervecka med skid-SM i Söderhamn.

Snokanon SoderhamnSöderhamn står värd för Vinterveckan i januari 2017. Söderhamn är den mista stad någonsin, som genomfört detta arrangemang. Under Vinterveckan går de flesta av vintersporternas svenska mästerskap (SM) av stapeln. Under SM-veckan lovar Söderhamns kommun ”snögaranti”.

Kommunen har byggt upp en ansenlig snöhög med hjälp av snökanoner (bilden) och nu börjat konservera den gigantiska snöhögen. Den ligger vid Flaket, där Söderhamnsån rinner ut i havet. Konstsnön ska kommunen använda om natursnön tryter under Vinterveckan

– Den här veckan börjar vi täcka in hela snöhögen, säger Ulf Olsson, banchef för skidspåren, till Sveriges Radio P 4 Gävleborg (20 mars 2016).

Kommunen täcker snöhögen med ett 60–80 centimeter tjock skyddslager av bark.

Kommunen har mätt upp snöhögen: mäktiga 11 000 kubikmeter. Med ett tjockt barklager ska två tredjedelar av snöhögen vara kvar till nästa vinter. Men för att ha riktig snöreserv, måste kommunen producera lika mycket konstsnö nästa vintern. Det behövs 20 000 kubikmeter konstsnö, för att hålla alla banor igång om det blir barmark.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om Vinterveckan: Företagsvinster under SM-veckan (8 mars 2016), ”Gnistan, glöden, kompetensen” (1 februari 2016), Söderhamn bygger ”snöfabrik” (18 januari 2016), Snökanoner till Söderhamn (27 oktober 2015), Vinterveckan till Söderhamn 2017 (26 augusti 2015).

text och foto:
Jörgen Bengtson