Äntligen vinter
på Hälsingekusten

vinter-161113Efter många vinterdagar, kom så till slut den officiella vintern till Hälsingekusten. Efter fem dagar med vintertemperatur, är vintern här även enligt SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. Vintern inträdde den 9 november 2016, vilket är ovanligt tidigt.

SMHI håller ordning på när vintern inträder, och på SMHI:s årstidskarta har Hälsingekusten fått vinter. Det har varit noll grader Celsius eller kallare i dygnsmedeltemperatur fem dygn i följd. Man vet först i efterhand, när vintern har infallit, eftersom man räknar vinterns inträde från den första dagen av fem med vintertemperatur.

Även om vädret slår om och vi får blidgrader och höstväder, så har vintern kommit för säsongen. Enligt SMHI kan inte hösten komma tillbaka, när vintern väl har inträtt.

Förra året kom vintern till Hälsingekusten den 5 december och året dessförinnan först den 16 december. Genomsnittsdag för vinterns ankomst är 1 december.

Jörgen Bengtson