Länsstyrelsen stoppar
bostäder i Sörfjärden

Länsstyrelsen stoppar planerna på bostadsrätter på Klasudden i Sörfjärden. Men exploatören Leif Berglin ger inte upp.

I somras kom äntligen detaljplanen – som Nordanstigs kommun beslutade om för nästa två år sedan – på plats. Efter det kunde Leif Berglin söka bygglov för 15 bostadsrätter, som kommunen beviljade. Länsstyrelsen har dock sista ordet, och där blev det tummen ner. Motiveringen är att byggnaderna överskrider den tillåtna byggytan med 15 procent utan att det är väl motiverat.

Nu överklagar Leif Berglin det hela till Mark- och miljödomstolen. Han hävdar att bostadsrättshusen måste ha den storleken för att leva upp till Boverkets rekommendationer.

– Boverkets krav innebär att du ska kunna bo på ett plan. Du ska få plats med kök, toa och en säng på nedervåningen, så jag tror att länsstyrelsen får ta tillbaka sitt beslut när jag överklagar, säger han till Helahälsingland.se i dag.

Detaljplanen talar om sjöbodslika bostäder vid havet, gästhamn för minst tolv båtar, servicehus, park med scen, restaurang, två ”handelsbodar” för till exempel bageri och hantverk, strandpromenad till Gnarpsån och bro över till den långsträckta sandstranden. Planområdet omfattar cirka 11,5 hektar.

Restaurang Sorfjarden

Restaurangen, med stora glasväggar i tre väderstreck (bilden), står klar, men har fortfarande inte öppnat.

– Hela Sörfjärden är en pärla. Sandstranden är en guldklimp. Jag växte upp där och jag vill att Sörfjärden ska vara till för alla, säger Leif Berglin till Helahälsingland.

Förutom Klasudden, planerar kommunen för ett småhus- och campingområde i Varpsand, vid havet öster om golfbanan i Sörfjärden.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Sörfjärden: Sörfjärden får publika wc (5 januari 2016), Plan för Varpsand (27 november 2015),  ”Sörfjärden sommarpärla” (22 september 2015), Nytt tomtområde i Sörfjärden (25 juni 2015), Oenighet i Sörfjärden (19 februari 2015), Sörfjärden får strandnära tomter(15 oktober 2014), Nya tomtplaner i Sörfjärden (25 april 2014), Kolonilotter i Sörfjärden? (8 mars 2014), Klart med golf i Gnarp (3 mars 2014), Åter golf i Sörfjärden (22 februari 2014), Kommunal va till Sörfjärden (2 februari 2014), Fler tomter till Sörfjärden? (25 november 2013), Steg mot krog i Sörfjärden (13 maj 2013), Brukskapell blir föreningsägt? (15 april 2013), Ok från kommunerna (2 mars 2013), Ny krog på Hälsingekusten? (6 februari 2013), Sädesmagasin hotat (2 februari 2013), Kulturstig på nätet (30 januari 2013), Sörfjärden positiv (8 augusti 2012), Sörfjärden siktar (7 juli 2012) och Upprustad pir i Sörfjärden (4 juni 2012).

text och foto:
Jörgen Bengtson