Upprustad pir i Sörfjärden

Sörfjärden i Nordanstig har äntligen fått sin pir upprustad. Sörfjärdens fiskehamnsförening har reparerat piren, med hjälp av 20 000 kronor från skifteslaget i Gnarp. Nu hoppas Sörfjärdens fiskehamnsförening att få loss mer pengar till en större ombyggnad. Vi skrev om planerna på att göra Sörfjärden till turistmagnet den 11 april 2012.

Piren var illa däran redan före stormen Dagmar, men sjöhävningen på 1,2 meter i december 2011 tog knäcken på den 80 år gamla piren. Den byggdes 1932 som strömledare i Gnarpsån. Piren stoppade sand, som följde med vattenströmmarna, från att täppa till åmynningen.

Fiskehamnsföreningen vill renovera mer, men ordföranden Karl-Rune Lindberg konstaterar i dagens Hudiksvalls Tidning att nu genomförda reparationer på piren är en början:

– Nu vågar man i alla fall gå ut på den, säger han till Hudiksvalls Tidning i dag.

Piren är 140 meter lång. Fiskehamnsföreningen vill bygga på en plattform längst ut med bänkar och förse piren med en ramp ner i havet, som gör att rörelsehindrade kan bada. Den möjligheten finns inte på Hälsingekusten i dag.

Jörgen Bengtson