Ny taxibåt till Söderhamn

En gammal taxibåt blir som ny i Söderhamn. På söndag får Söderhamn en taxibåt som tar 35 passagerare. Den ger turister helt nya förutsättningar att se Söderhamns skärgård. Nuvarande båt tar bara tolv passagerare, vilket varit ett hinder i att utveckla skärgårdsturismen.

I mars 2012 beslutade kommunstyrelsen att köpa en ny passagerarbåt, en begagnad taxibåt för 1,5 miljoner kronor. Den kommer att ersätta den hårt slitna taxibåten Gigi. Då trodde kommunen att pengarna skulle räcka till en båt, som kunde ta 18–20 passagerare. Nu blir det en nästan dubbelt så stor båt.

Eftersom en del pappersarbete återstår, tar det ännu en tid innan kommunen kan sätta den nya båten i trafik.

Söderhamns kommun har ett ambitiöst skärgårdsprojekt. Förra året gick det med ett underskott på 424 000 kronor. En bidragande orsak till förlusten var skärgårdsbåten Gigis dåliga skick, med ständiga reparationer och inställda resor.

Jörgen Bengtson