Rönnskär i
läckert panorama

Hälsinglands har två skärgårdsöar med vandrarhem, STF Rönnskär och Agö fyr. STF Rönnskär har gjort en läcker panoramavy över det tidigare fiskeläget och lotsstationen. Den finns på soderhamn.panorama-rama.de (bilden).

Skärgården har flera möjligheter till övernattning på fastlandet, bland annat i Långvindsbruk med STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, Långvinds herrgård och Långvinds bruksmiljöförening samt i Hölick havsresort och Hotell Mellanfjärden. Mindre boenden, främst rum och frukost (B&B), finns också på andra ställen längs kusten. Till detta kommer ett stort antal boende i städerna Hudiksvall och Söderhamn.

För den som vill övernatta på en skärgårdsö på Hälsingekusten är alternativen färre, men det finns sex öar med totalt sju boenden, som från norr till söder är:
Gran: en stuga
• Storhamn, Agön: en stuga
• Agö fyr, Agön: vandrarhem
• Klacksörarna: tre stugor
Rönnskär: vandrarhem
• Enskär: tre stugor
• Storjungfrun: fyra stugor

Utöver dessa övernattningsstugor och vandrarhem, finns också några båtklubbar med gästhamnar på öar där det också finns möjlighet till övernattning, i första hand för båtklubbarnas medlemmar.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun