Håll koll på höga
vågor och havsvatten

Även Östersjön kan bjuda på vågor, som ställer till problem. Det vet alla med utsatta småbåtsplatser som i Dragösviken, Långvinds fritidsområde, som förlorat bryggor och båtplatser vid högvatten.

Nu finns i alla fall en chans att hålla koll på höga vågor och havsvattenstånd. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) har en tjänst, som visar både prognoser och observationer samt eventuella varningar för höga och låga havsvattenstånd. Prognoserna för havsvattenstånd och vågor uppdateras fyra gånger per dygn.

Tjänsten är en sida på SMHI:s webb, Havsvattenstånd och vågor, som är fullt responsiv. Därför fungerar den lika bra i mobilen som på läsplattan eller datorn. Tjänsten är lätt att använda: Man klickar på en punkt i kartan eller använd drop down-listan för att se observationer och prognoser i ett diagram eller tabell.

Havsvattenstånden är angivna relativt medelvattenståndet i intervaller om 25 centimeter.

Signifikant våghöjd är angivna i meter med över sex meter som högsta nivå.

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay