Moa säkert
vårtecken i Söderhamn

M/s Moa är ett säkert vårtecken i Söderhamn. Den 6 maj kastar hon loss på första charterturen i Söderhamns skärgård. Första tidtabellslagda turen går den 24 maj; sedan ångar den gamla bogserbåten på ända in i september.

In i det sista pågår en intensivt arbete (bilden) med att göra m/s Moa af Söderhamn, som fartyget formellt heter, klart inför årets premiärtur på lördag. När sedan ordinarie kvällsturer början i slutet av maj och dagturer i början av juni, kan allmänheten boka en räkkryssning eller annan kvällstur eller en dagtur till Enskärsoren.

Dagturerna till och från Orn (Enskärsoren) går alla dagar utom måndagar mellan 6 juni och 20 augusti. Turerna är på fyra timmar (klockan 11–15) den 6–18 juni och 15–20 augusti. Under högsäsong är turen på sex timmar (vanligen klockan 10–16). Fartyget har restaurang med fullständiga rättigheter. Mer information finns på hemsidan för dagturer.

Kvällsturerna börjar 24 maj och pågår in i september så länge intresse finns och väder tillåter. Turerna är på 3,5 timmar (klockan 19–22.30). Liksom tidigare är turerna tematiska: onsdagar räkkryssningar och fredagar tacokryssningar. Till detta kommer lyskvällskryssning den 26 augusti och jazzkryssningar, som ännu inte är bestämda. Mer information finns på hemsidan för kvällsturer.

M/s Moa är Hälsingekustens enda tur- och turistbåt av betydelse. Bakom henne står en ideell förening, som bokstavligt talat kämpar för att hålla henne flytande.

Moa var från början en bogserbåt, byggd på Bergsunds mekaniska verkstäder i Stockholm 1904. Under drygt 60 var hon kombinerad bogserbåt, passagerarbåt och isbrytare åt Stockholms hamn. Då hette hon Greb efter hamnkaptenen Berg, som baklänges blev gren. Med tiden kom hon till Söderhamn, där hon i dag är en viktig del av kommunens skärgårdsprofil.

Moa mäter 44 bruttoton UR, med längd 19,47 meter och bredd 4,68 meter. Hennes djupgående är 2,30 meter. Deplacement är cirka 75 ton. Moa gör ungefär sju knop, med maxfart på nio.

M/s Moa finns på webbenFacebookInstagram och med egen film på Youtube, En dag i skärgården med Moa af Söderhamn.

Jörgen Bengtson
Foto: M/s Moas facebooksida