Enda båttvätt igång
på Hälsingekusten

Hälsingekustens, Jungfrukustens, ja till och med Norrlandskustens, enda båttvätt har öppnat för säsongen. Den finns i Sandarne söder om Söderhamn. Båttvätten hjälper gesvint alla båtägare, som vill hålla växtligheten borta från båtbotten att göra det utan giftig färg. Båtbottentvätten finns vid Sandarne båtklubb och drivs i samverkan med Söderhamns kommun.

Båtbottentvätten ingår i kommunens båtmiljösatsning för minskat giftläckage till havsmiljön. Båtbottentvätten ersätter behovet av bottenmålning på våren och tvätt på spolplatta på hösten.

Havs- och vattenmyndigheten (HAV) rekommenderar båtägare att tvätta båtbotten ett par gånger per år. Det kan ske antingen på anvisad plats med uppsamlingsmöjligheter för spolvattnet (spolplatta) eller i en anläggning för båtbottentvätt.

Båttvätten i Sandarne öppnade sommaren 2016 sedan Söderhamns kommun i maj 2015 beslutat att satsa 800 000 kronor på en borsttvätt för båtbottnar. Den fungerade som tänkt förra sommaren och räknade in 225 tvättade båtbottnar.

Tvätten har fått genomslag bland båtägare från Hudiksvall till Gävle, men framför allt för folk med båt längs Söderhamns kust, från Skärså i norr till Ljusne i söder. Någon liknande båttvätt finns varken i Gävle, Hudiksvalls eller Nordanstigs kommun.

Den som vill tvätta sin båt betalar beroende på båtens längd: upp till fem meter: 300 kronor; fem till tio meter: 450 kronor; över tio meter: 600 kronor.

Den som är intresserad av bottenbåtstvätt, måste boka tvättid i förväg.

– Erfarenheten från tvättning visar att man bör tvätta båten två gånger per säsong: första gången när havstulpanerna börjar sätta sig och andra i samband med upptagning. Det blir ingen självbetjäning för tvätt utan själva tvättningen sköts av utbildade medlemmar i klubben, berättar Sandarne båtklubb på sin webbplats.

På webben finns en karta över alla båtbottentvättar: boatwasher.se. Där ser man att Sandarne är enda båttvätt i Norrland. Planer finns att etablera en i Gävle.

Jörgen Bengtson
Foto: Sandarne båtklubb