Nationaldagen
börjar ta form

Den 6 juni blev nationaldag 1983 och allmän helgdag 2005, men först nu börjar nationaldagen hitta sina former. Vi tipsar om ställen på Hälsingekusten att fira nationaldagen på.

Att nationaldagsfirandet är svag i Sverige, är inte så konstigt. Vi firar inte en dag, som markerar slutet på en ockupation eller kolonisation eller början på en ny tid genom en revolution eller självständighetsförklaring.

Sverige firar formellt 6 juni som nationaldag, för då valdes Gustav Vasa till kung 1523 och riksdagen antog en grundlag 1809 som lade grunden till det moderna Sverige.

Den som vill fira nationaldagen på Hälsingekusten, kan göra det på bland annat följande platser, från norr till söder, där innehållet är synnerligen varierat:
Jättendal, Jättendals kyrka och hembygdsgården, klockan 13–17: gudstjänst, kyrkokör, tåg med fanor och flaggor till hembygdsgården och servering.
Stocka, klockan 11–14: fika, lotterier, häst och vagn, ansiktsmålning, musik, fri minigolf, godisregn, chokaldhjul och grill.
Strömsbruk, Herrgårdsparken, klockan 13.30–17: högtidstal, tårt- och kakbuffé.
Hälsingtuna, vid Mo skola, klockan 12–18: högtidstal, sång musik, lekar och lotterier.
Hudiksvall, gågatan, klockan 12.45–15.45: högtidstal, välkomnande av nya medborgare, tal av Hudik mot rasism, musik, underhållning och utdelning av hållbarhetspriset 2017.
Enånger, prästgården, från klockan 12.05: musik av ”5 över tolv” (”Om det blir blött i gräset eller regnigt, så ställer vi in”).
Lindefallet, Brittagården, klockan 14: nationaldagsfika (bilden är från 2016).
Söderhamn: Stadsparken, klockan 14–19: kulturevenemang med dans och mat, traditionellt nationaldagsfirande, musik, kör och konsert i Ulrica Eleonorakyrkan.

Text och foto:
Jörgen Bengtson