Tillfällig krog
på Möljen i Hudik

I sommar får Hudiksvall en tillfällig restaurang i det som tidigare var Härvans lokaler på Möljen i centrala Hudiksvall. Radjo Askander och Magnus Olsson öppnar restaurang Torget. I veckan fick de sent omsider bygglov.

Byggnadsnämnden beviljade i tisdags dispens från detaljplanen, som inte tillåter restaurang i byggnaden, under ett år. Redan Härvans butik var ett avsteg från gällande detaljplan, och nämnden anser inte att en tillfällig restaurang ytterligare påverkar området negativt. Restaurangerna i de röda sjöbodarna har tidigare också fått dispens.

Ett bekymmer har varit att med en stor uteservering försvinner parkeringsplatserna vid den före detta butiken, som tidigare varit bland annat turistbyrå. Det löser kommunen med nya parkeringsplatser längs Hamngatan och på Tvärkajen på andra sidan järnvägen.

Nu blir det en kapplöpning med tiden, för att Askander och Olsson ska hinna bygga om och ställa i ordning restaurangen.

Från början var det tänkt att den nya sommarrestaurangen på Möljen (bilden) skulle öppna till midsommar och hålla öppet september månad ut. Innan dess ska huset få kök och allmän upprustning. Ett stort trädäck ska ersätta parkeringen framför huset. Här blir det både kök, bar och plats för 150 sittande gäster.

Torget är redan igång på Facebook, med 914 ”gilla”, men ger inget besked om när restaurangen öppnar.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om restaurangen: Ny krog i Hudik med havskontakt (30 mars 2017).

Jörgen Bengtson