Chanser upptäcka
Hudiksvalls skärgård

I sommar finns flera chanser att upptäcka Hudiksvalls skärgård, som annars bara välkomnar folk med egen båt.

M/s Hulda (bilden) erbjuder skärgårdskryssningar tre torsdagar i juli. M/s Medvind tar vid med skärgårdskryssningar under fem dagar i början av augusti. Båten Fia finns för bokningar hela sommaren.

Ytterligare en möjlighet att komma ut i skärgården är när Hudiksvallsbygdens församling har gudstjänst i fiskarkapellen.

M/s Hulda af Söderhamn, med hemmahamn Söderhamn, har i dag premiär för tre dagsturer i Hudiksvalls skärgård, den 6, 13 och 20 juli. Premiärturen är fulltecknad. Kryssningarna avgår från Hudiksvalls hamn, går förbi Hornslandet till Agön, där det blir lunch med lokala delikatesser, innan turen går vidare mot Innerstön, om vädret tillåter med ett stopp utanför naturreservatet Tihällan med sälar. Kryssningen är klockan 10–15. För information och bokning, ring 0650-191 00 eller e-posta info@visitgladahudik.se.

M/s Medvind, med hemmahamn Sundsvall, har sedan drygt tio år en vecka med dag- och kvällskryssningar i Hudiksvalls skärgård, i år den 2–6 augusti 2017. Kryssningarna avgår från Hudiksvalls hamn. Dagskryssningen med mat är klockan 12–14.30 och kvällskryssningen med underhållning och buffé 18–21.30. För information och bokning, ring 060-55 22 90 eller e-posta info@msmedvind.com.

Fiskarkapellen på öarna i Hudiksvalls skärgård har gudstjänster enligt följande: Agöns kapell, 8 juli; Kråköns kapell, 16 juli; Bålsöns kapell, 23 juli; Olmens kapell, 30 juli och 26 augusti. Mer information finns på församlingens webbplats. För information och bokning, ring församlingsexpeditionen 0650-54 07 84.

Fia, med hemmahamn Hudiksvall, arrangerar rundturer och transporter till öarna i Hudiksvalls skärgård. För information, prisförfrågan och bokning, kontakta Leif Westin på 070-324 04 56.

Hulda är Söderhamns kommuns taxibåt. Fartyget är tretton meter långt och fyra meter brett. Det tar upp till 35 passagerare.

Medvind är ett privatägt fartyg. Det tar upp till 130 passagerare.

Fia är en privatägd båt. Den tar upp till tolv passagerare.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun