Hälsinge marknad
säkert hösttecken

Till helgen väntar Hälsinge marknad, året stora hemvändardag i Hudiksvall, en marknad med flera hundra års historia och ett säkert hösttecken.

Marknaden pågår fredag–söndag, i år 8–10 september, med samma återkommande utbud av försäljare och nöjesfält under de tre dagarna. Marknaden är en av Hälsingekustens stora, återkommande arrangemang‚ dessutom en av ytterst få marknader i Norrland, som har flera hundra års historia.

Det brukar komma cirka 450 knallar till marknaden, plus tivoli och omkring 60 000 besökare.

Många knallar står i kö för att vara med, men det blir inte fler än vad det är i dag – vilket är en fördubbling mot när marknaden låg på Kotorget. Steg för steg har marknaden vuxit längs framför allt Drottninggatan, men sedan några år är det stopp.

Marknaden pågår från fredag klockan 16 till söndag klockan 18 – med nattuppehåll.

Hälsinge marknad har en mycket lång historia, som ytterst få marknader i Norrland har.

Historiskt var Hälsinge marknad en av många höstmarknader. Med tiden blev marknader något som alla städer och större socknar hade tre gånger per år. Till skillnad från många andra historiska marknader, fortsatt Hälsinge marknad att leva vidare i modern tid.

Enligt Norrländsk uppslagsbok var Hudiksvall en av sju platser i Norrland, som ännu i mitten av 1950-talet hade marknad. De andra var Lycksele, Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda och Jokkmokk. Marknaden i Hudiksvall var alltså den enda i Norrland utanför Lappland och Norrbotten, som fick en fortsättning i modern tid.

År 1972 startade Hälsinge marknad i sin nuvarande form, med Kotorget som marknadsplats.

År 1991 flyttade den till Glysisområdet.

Numera finns massor av marknader i Hälsingland och Norrland. Hälsinge marknad står sig, både historiskt och besöksmässigt. Hälsinge marknad kallar sig lite sturskt för ”Norrlands och Hudiks största folkfest”.

Jörgen Bengtson
Foto: Hälsinge marknad