Bodagrottorna
öppnar på nytt

Världens näst största urbergsgrottor, Bodagrottorna (bilden) öster om Iggesund, har blivit mer åtkomliga än tidigare. Förra veckan fick grottorna nya rep.

Länsstyrelsen Gävleborg står bakom arbetet med att byta rep och göra grottorna mer åtkomliga. Naturvårdshandläggare Andreas Wedman och grottguide Karin Trolin har utfört det praktiska arbetet i Bodagrottorna. Nu ger de sig i kast med motsvarande arbete i Hölickgrottorna, som är världens tredje längsta system av urbergsgrottor.

Båda grottsystemen fick nya rep sommaren 2010, som gör det lättare att utforska grottsystemet på egen hand. Repen är bra både som vägvisare i grottsystemet och att hålla sig i genom svåra passager i grottgångarna. Nu har slitna rep, framför allt rep som går över skarpa kanter, blivit utbytta.

Bodas grottsystemet är, inklusive bigrottor, 2 896 meter långt. På sina håll är gångar och salar i tre våningar.

Hölicks grottsystem är 1 340 meter långt. Det omfattar tiotalet salar, däribland Turistgrottan och Viogrottan, som är lätta att besöka. Det är däremot något svårare att ta sig in i Hölickgrottorna än Bodagrottorna.

Grottorna är våta och isiga under våren. Bästa besökstid är juli–oktober, då grottorna är torra efter någon dag utan regn.

Jörgen Bengtson
Foto: Länsstyrelsen Gävleborg