Motvind på
årets fyrdag

Årets Internationalla fyrdag kämpade i motvind i år i Sverige, med regn och hårda vindar. Trots denna motvind kom 12 898 personer till fyrdagen.

– Några av fyrarna gick inte att nå med små båtar. Förra årets rekordsiffra på 17 385 kunde därför inte uppnås, skriver Svenska fyrsällskapet i ett pressmeddelande i dag.

Hälsingekustens två öppna fyrar, Storjungfrun och Agö, hade 198 respektive 26 besökare. Fyren på Limön utanför Gävle hade 43 besökare, Bönan norr om Gävle 350 och Brämön söder om Sundsvall 47.

På bilden Agö fyr på Internationella fyrdagen 2017.

Tio-i-topplistan över mest besökta fyrar är: Kullen 2 452 besökare, Finngrundets fyrskepp 1 000, Ölands södra udde 829, Femörehuvud 514, Ölands norra udde 500, Jävre 400, Bönan 350, Falsterbo 350, Malmö 347 och Morups Tånge 342.

Fem fyrar hade färre besökare än Agö fyr: Almagrundets fyrskepp 25, Stora Fjärderägg 21, Djursten 20, Pite Rönnskär 14 och Lungö 10.

På varje fyr fanns någon typ av arrangemang, som fyrföreningar, fyrägare, hembygdsföreningar, båtsällskap, kanotföreningar, syföreningar eller enskilda svarade för. Svenska fyrsällskapet tackar dessa, som ”sprider ett fyrintresse och en fyrkunskap som ökar möjligheterna för att bevara fyrarna”.

På Agö fyrplats stod fyrplatsens ägare, Lenn och Bitte Jerling, för arrangemangen (bilden). Besökarna fick pizza, som familjen Jerling bakade i bakhuset, som hör till denna anrika fyrplats.

Internationella fyrdagen finns för att hedra och visa fyrarna som unika, marina byggnader och byggnadsminnen. Fyrdagen startade 2002 och blev omedelbart en stor succé i Sverige. Det lilla landet i norr står för över hälften av alla världens öppna fyrar och fyrbesökare denna dag.

Fyrdagen genomförs i cirka 30 länder och territorier världen över tredje söndagen i augusti. I Sverige genomförs fyrdagen vanligen under två dagar, i år 19–20 augusti. Några få fyrplatser, däribland Storjungfrun, firar sin fyrdag på annan tid.

Nästa år blir Internationella fyrdagen 18–19 augusti.

Jörgen Bengtson
Foto: Agö fyrplats facebooksida