Stenö camping
ökar med 20 procent

Stenö Havsbad & Camping, navet i Söderhamns skärgårdssatsning, har lagt en mycket bra sommar bakom sig. Beläggningen har ökat med 20 procent jämför med motsvarande tid 2016, trots dåligt väder. Anläggningen har haft 42 750 gästnätter på campingen och i de intilliggande stugorna.

– Vi kan summera en riktigt bra sommar, säger föreståndaren Thomas Gunnarsson till Söderhamn.se i dag.

Många gäster kommer från Hälsingland och Gästrikland, men också från Stocholmsområdet, Dalarna och Norge. Allt fler från kontinenten söker sig också norrut till Stenö, som gärna kallar sig Jungfrukustens pärla.

Antalet gästnätter på campingen är hittills i år (till och med 29 augusti) 39 000 mot 37 200 i fjol. Stugorna har räknat in 3 750 gästnätter mot 3 034 i fjol. Omsättningen ökade med 750 000 kronor till 4,5 miljoner kronor.

– Campingen har i princip varit fylld till brädden sedan veckan efter midsommar. Stugorna fylldes gott redan under sena våren, säger Sandra Lindgren på Stenö Havsbad & Camping till Söderhamn.se, på bilden nedan tillsammans med Thomas Gunnarsson.

Vad är det då som ligger bakom framgången?

I grunden är det utvecklingen av campingplatsen till en fyrstjärnig anläggning. Arbetet har pågått i flera år. Årets nyhet är att kommunen ersatte den gamla slitna minigolfbanan med en ny bana, ”designad som ett häftigt äventyrslandskap med fontän, fyr och andra skärgårdsrelaterade element”. Resultatet blev att bangolfspelarna ökade flera hundra procent.

Andra delar förklarar också den goda gästnatts- och besöksutvecklingen. Kvisskvällarna har haft mellan 300 och 600 besökare. Stenös Vänners olika utbud en gång i veckan har lockat hundratals besökare.

Krögaren Ulf Rosenqvist, som är ny för i år, är relativt nöjd med årets säsong.

– Jag hoppade på det här i maj och vi har gjort vårt bästa. Med lite längre framförhållning hade det kunnat bli ännu bättre, säger han till Söderhamn.se.

På tur står en ny restaurang- och servicebyggnad för 22 miljoner kronor, som kommunfullmäktige beslutade om för ett år sedan. Den ska ersätta restaurangen, som brann ner i juni 2016. I två somrar har restaurangen levt med ett provisorium.

Stenö Havsbad & Camping har haft tolv säsongsanställda i sommar. Anläggningen har fyra fast anställda.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Stenö camping: Storsatsning på Stenö camping (31 augusti 2016), Satsar på Stenöveckan (20 maj 2016), Stenö storsatsar (11 maj 2016), Stenö camping satsar (24 februari 2016), Uppåt för Stenö camping (20 augusti 2015), Sjörövare tar över Stenö (12 augusti 2015), Stenö enda fyrstjärniga camping (29 juni 2014), Restaurangklart i Stenö (26 mars 2014), Stenö får havsbrygga (27 juni 2012), Rustning av Stenö camping (28 mars 2012), Stenö förlorar arrendator (25 oktober 2011), Ny arrendator på Stenö camping (2 april 2011) och Nakenbad i Stenö? (2 juni 2010).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun