Söderhamn har
populärt familjebad

Söderhamns kommunala vattenland, badet Aquarena på Hällåsen söder om Söderhamn, har blivit ett mycket populärt utflyktsmål för boende i Hudiksvall och Bollnäs.

– På helgerna är det övervägande externa gäster från grannkommunerna som besöker oss, säger simhallschefen Arne Hansen (bilden) till www.Söderhamn.se (22 september 2017).

Familjebadet lockar efter till hösten, en sommar med bad och sol för många. Under sommaren håller Aquarena stängt. Badet öppnade igen för en vecka sedan, med ”full fart direkt”, enligt Arne Hansen.

Aquarena har med åren blivit ett allt vanligare helgnöje för familjer från främst Hudiksvall men också från Bollnäs.

– Lördagar och söndagar är 80 procent av gästerna externa, mellan 300 och 350 personer, som väljer att tillbringa några timmar i Söderhamn. Familjerna kombinerar bad hos oss med handel i staden och på E-Center, säger Arne Hansen.

Han ger följande förklaring till badets popularitet bland hudikborna.

– Genom att Hudiksvall saknar en så utvecklad badanläggning som vi, att restiden hit är kort och att utbudet vid sidan av Aquarena är gott. Det finns mycket att göra på Hällåsen och i Söderhamn med omnejd, säger han.

På vardagarna är det i huvudsak söderhamnarna, som frekventerar badet.

– Det är allt ifrån morgonpiggare motionssimmare till grupper som vill umgås och slappna av med lite bad, bastu och relax. Vi märker också tydligt att Aquarena blivit en fin mötesplats för många nyanlända. Det fungerar bra. Aquarena fyller en viktig funktion i integrationsarbetet, säger Arne Hansen.

Badet byggdes på 1970-talet. År 2005 byggde kommunen ut badet till dagens familjebad med simbassäng, undervisningsbassäng, vattenrutschbana, ”spacebowl”, relaxavdelning med ångbastu och bubbelbad samt gym och kafé.

Badet hade länge cirka 60 000 besökare per år. Under de tre senaste åren har besöksiffran stigit till 75 000–77 000 per år. Kommunen kallar numera badet för en tillväxtmotor.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare haft tre artiklar om Aquarena: Vattenland tioårsjubilerar (10 november 2015), Söderhamn excellerar (22 juni 2015) och Bad med flyt (27 november 2013).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun