App
för den nödige

Den som är nödig och behöver tömma sin avloppstank på båten, kan numera ta hjälp av en app, för att hitta en toaletttömningsstation (bilden).

Transportstyrelsen har tagit fram en gratis app för både Android och Apple, som guidar båtägare till närmaste toatömningsstation. Appen är en vidareutveckling av e-tjänsten ”Hamnkartan”. Den kan användas även utan internetuppkoppling.

Appen är än så länge en testversion.

– Fördelen med att använda appen är främst att informationen blir mer lättillgänglig och enklare att få fram. Dessutom kan appen använda gps-information från din mobiltelefon och därmed guida dig till närmaste tömningsstation, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande (9 augusti 2017).

– Att enkelt få informationen hoppas vi bidrar till att fler använder toatömningsstationer och att fler uppdaterar informationen, säger Lina Petersson, utredare på Transportstyrelsen, i pressmeddelandet.

Appen har tre funktioner:
• Titta på en interaktiv karta var toatömningsstationer finns och om dessa fungerar
• Anmäla en tömningsstation som icke fungerande (går att lämna information anonymt)
• Anmäla att en hamn saknar men borde ha en tömningsstation (går att lämna information anonymt).

Efter årets fritidsbåtssäsong väntar utvärdering. Därefter kommer Transportstyrelsen besluta kring om en eventuell fortsättning.

Jörgen Bengtson