Hösten kom sent
till Hälsingekusten

Ingen har väl missat att hösten är här på Hälsingekusten! Det tog sin tid innan den formella hösten anlände, men i går blev det formellt klart: Hösten kom till vår del av Sverige den 4 oktober. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller koll på när den meteorologiska hösten kommer.

För folk i gemen, anlände nog hösten tidigare, med höstfärger, nattkyla och regn. SMHI anger den mer specifikt.

”Kartan visar när hösten anses ha anlänt i Sverige. Höstens ankomstdatum avser det första dygnet av fem med hösttemperaturer (dygnsmedeltemperatur under 10,0°C). Det innebär att ankomstdatumet kan bestämmas först i efterhand”, berättar SMHI på sin webbplats för Höstens ankomst 2017, där den anger intervaller för höstens ankomst 2017.

Enligt SMHI är den genomsnittliga tiden för höstens ankomst på Hälsingekusten den 15–20 september, så i år var hösten sen.

Vädret kan fortsatt spela spratt genom att stiga till över tio grader – gränsen för sommartemperatur – någon eller några dagar. Även om det skulle ske fem dagar i följd, vilket inte är så sannolikt, kan sommaren inte komma tillbaka, rent meteorologiskt. ”En gång höst – alltid höst”, resonerar SMHI.

Det gäller för alla årstidsväxlingar. På SMHI:s webb finns en särskild årstidskarta, som håller koll på Sveriges höst-vinter-vår-sommar.

Höstens exakta ankomst på Hälsingekusten varierar över åren. Den anlände 4 oktober 2017, 1 oktober 2016, 3 oktober 2015, 26 september 2014, 23 september 2013, 20 september 2012 och 12 oktober 2011.

Jörgen Bengtson