Söderhamn lockade
färre på konstrunda

Hälsingland har fyra konstrundor. Till detta kommer en konstrunda i Gästrikland. Detta gör att konstrundorna i Gävleborg är splittrade på fem olika perioder!

Tuffast är det nog för Söderhamns konstrunda, som är på senhösten, med mörker, lövhalka och ofta också regn. Helgens konstrunda i Söderhamn hade färre utställare på Kvarnen än förra året. Totalt omfattade konstrundan cirka 20 konstnärer, som antingen ställde ut sina verk på Kvarnen, i några andra samlingslokaler eller i sina ateljéer.

Tänk om Hälsingland, och gärna också Gästrikland, kunde ha en samlad konstrunda, som man har på Österlen och många andra platser i Sverige, tänker många konstintresserade, som ser hur splittrad konstrundorna är i Hälsingland och Gävleborg.

Västra Gästrikland – Sandviken, Hofors och Ockelbo – har sin konstrunda under påsken, i år 14–17 april. Den startade 2001. Arrangör är stiftelsen Gästrik Konst.

Hudiksvall och Nordanstig har konstrunda under Kristi himmelsfärdshelgen, i år 25–28 maj. Den startade 1993 och är både äldst och störst, med 42 konstnärer och hantverkare 2017. Arrangör är Lions Hudiksvall.

Bollnäs har konstrunda helgen före midsommar, i år 17–18 juni. Den startade 2011. Arrangör är Bollnäs konstförening.

Ovanåker har konstrunda första helgen i augusti, 5–6 augusti. Den startade 2005. Arrangör är Föreningen Konstrundan i Ovanåker.

Söderhamn har konstrunda under allhelgonahelgen, 4–5 november. Den startade 2007. Arrangör är Söderhamns konstförening.

Text och foto:
Jörgen Bengtson