Konstsnö garanterar
längdåkning i Järvsö

Det är för lite snö på Hälsingekusten för längdskidspår. Räddningen finns i Järvsö, där Järvsö idrottsförening (IF) ser till att det finns massor av konstsnö, som gör att längdskidspåren är väl preparerade till jul- och nyårshelgerna.

Under onsdagen körde Järvsö IF ut tusentals kubikmeter konstsnö från Järvsöbackens södra sida till elljusspåret intill. Om inget oförutsett inträffar, ska den mer slitstarka konstsnön hålla spåret öppet till i april.

– Järvsö IF gör ett behjärtansvärt arbete för att alla ska kunna åka skidor, säger Benny Gäfvert, engagerad i Järvsö IF:s skidsektion, till Helahälsingland.se (21 december 2017).

Totalt kommer Järvsö IF att köra ut cirka 2 500 kubikmeter konstsnö.

Det går år ungefär en kubikmeter snö per meter spår.

År 2016 lade Järvsö IF ut tre gånger mer snö. Men i år är förutsättningarna bättre, eftersom det kommit en del natursnö.

Järvsöbacken skänker konstsnö till skidklubben. Hälsinglands sparbank och Järvsö storskifteslag ger ekonomiskt bidrag till utläggningen av konstsnö.

Järvsö IF vågar dock inte lita på denna typ av extern finansiering för framtiden, utan ställer sitt hopp till att skidåkare är beredda att betala en spåravgift.

Med hjälp av kommunalt stöd, kan pistmaskinen i år lägga spår för både klassiskt och skate.

Järvsö IF har också förbättra elljusspåret i Järvsö.

På Hälsingekusten finns många skidskår – när snön väl av lagt sig och i många fall spårsläden har gjort sitt.

Webbplatsen Skidspår.se gör det lätt för längdskidåkare på Hälsingekusten – och resten av landskapet och landet – att hitta skidspår. Här finns mängder av skidspår samlade, med uppgifter om skidanläggningen som spårlängd, spårkarta, karaktär/terräng, upplysning om belysning, konstsnö, avgift och spårstatus samt skidåkarnas betyg.

Skidspår i Långvind och Enånger med omnejd finns på Långvind.com:s sida Vintersport.

Jörgen Bengtson