Tre ”lantishjältar”
från Hälsingekusten

”Ni är hjältar!”, säger tidningen Land om de 100 personer, organisationer och även djur, som kvalar in på Lands lista 2017 över Sveriges ”hetaste lantisar”. Tre är från Hälsingekusten och ytterligare två från övriga Hälsingland.

Helena Brusell, Mellanfjärden, Jättendal, är nummer 16 på listan. Hon får placeringen för att ”hon skapat ett turistmål av stora mått – med aktsamhet om naturen och vördnad för alla skogens väsen i fokus. Trolska skogen är en levande sagoskog med folktrons häxor, troll, älvor, äventyr, julsagor och spökvandringar för barn.” Liksom många pristagare är hon en hemvändare, som efter arbete bakom scenen på Dramaten och Millesgården återvände till hemorten Mellanfjärden.

Lars Nordlund och Pia Cederblad, Söderala, delar på plats 30 för sitt arbete med att bygga upp Norränge lantbruk. Det blev bland annat Årets nötköttsföretag 2017. De säljer köttlådor, har gårdsbutik, driver entreprenadverksamhet och har öppen-gårds-verksamhet, där besökare kan titta på får, hästar, grisar och höns.

Ytterligare två hälsingar finns på listan:

Irene Frank, Hanebo, Kilafors, står på plats 5 för arbetet med Hanebo byavakt, där hon är ordförande.

Berit Burman, Bergsjö, står på plats 49 för arbetet med att samla in pengar till kiosken i Bergsjö, när den drabbades av tre inbrott på tre år. Ägarna, Camilla och Daniel Jakobsson, var på väg att ge upp, men insamlingen och engagemanget gav dem ny kraft.

Anders Woxberg, Ockelbo, plats 86, är enda gästrike på listan. Han har byggt en medeltida stavkyrka, som ska vara ”en kyrka för alla”.

Tidningen Land har i tio år presenterat 100 heta lantisar, som läsarna nominerar och en jury utser. Personerna eller organisationerna ska ha ”gjort en betydelsefull insats – i stort eller smått – för Landsbygdssverige”.

Text och foto:
Jörgen Bengtson