Hagmyren nya
Kattvikskajen?

Norrlands största loppmarknad, som för sista gången gick av stapeln på Kattvikskajen i centrala Hudiksvall 2016, har fått en möjlig efterträdare: Hagmyren.

Sista lördagen i slutet av maj var under många år Kattvikskajen i Hudiksvalls inre hamn Hälsinglands och Norrlands största lopp- och kuriosamarknad. Nu kan första söndagen i maj bli dagen att hålla kolla på.

I dag genomförde travsällskapet sin andra bakluckeloppis på Hagmyren, med fler säljare och besökare än förra året. Alla Långvind.com pratade med vittnar om att omsättningen var större och besökarna fler än förra året.

I år fanns det 116 stånd mot knappt 100 förra året. Kommersen var god vid start klockan tio, ja till och med innan loppmarknaden öppnade.

– Otroligt mycket med folk. Det var kaos med parkeringen till en början, säger marknadsräven Lennart Ersson, som har många marknader bakom sig och nu mest säljer av det som finns kvar i förråden tillsammans med hustrun Kerstin Ersson.

– Det har varit jättebra, svarar hon på Långvind.coms fråga om marknaden varit bra.

Frågan är då om bakluckeloppis på Hagmyren är en värdig efterträdare till bakluckeloppis på Kattvikskajen, som under sina sista år har cirka 200 stånd, varav många med hög kvalitet.

– Nej, men den är på väg, säger Lennart Ersson.

Både han och många andra Långvind.com pratat med är kritiska till att parkeringen, som loppmarknaden höll till på, var i så dåligt skick och att parkeringsplatserna för besökarna var för få.

Loppmarknaden pågick klockan 10–15, men många började packa ihop sina stånd redan vid 14-tiden.

En nyhet jämfört med förra året var att Röda korset (RK) Hudiksvall tog hand om osålda saker. Det blev så mycket prylar att de sex RK-ansvariga att fullt sjå under flera timmar med att lasta och lossa föreningens skåpbil fyra gånger. En av rödakorsarna var Agneta Bengtson (till höger på bilden), som var klar med sitt arbete först vid 17-tiden.

– För oss i RK-kresen i Hudiksvall var det här en succé. Välkommen in i butiken att handlar, säger hon till Långvind.com.

Bakom bakluppeloppisen på Kattvikskajen stod Strands idrottsförening, Hudiksvalls idrottsförening och Hudiksvalls förenade fotbollsklubb (tidigare ABK med flera). År 2016 var fjortonde och sista gången för loppmarknaden, innan Kattvikskajen blev exploaterad för kommande bostäder, kontor och annan verksamhet. Bakluckeloppis på Kattvikskajen samlade över 200 stånd och flera tusen besökare. Idrottsföreningarna bakom Kattvikskajen är samma som arrangerar Hälsinge marknad första helgen i september, som sedan många år håller till utanför Glysisvallen.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har har en special avdelning på sin webbplats med marknader i Hälsingland, där Loppis Hagmyren nu finns som den första av loppmarknader som finns någon eller några gånger per år.

Text och foto:
Jörgen Bengtson