Hälsingland utan
nakenbad i topp

Jungfrukusten må ha ett namn som förpliktar, men varken Hälsingekusten eller Gästrikekusten kvalar in på tio-i-topp-listan för nakenbad.

Dock finns Rullsand i Billuddens naturreservat söder om Gävle med på listan, men badet ligger i Norruppland.

Resesöksajten Momondo har utsett Sveriges tio bästa nudiststränder inför sommaren 2018. Vid bedömningen har atmosfär, miljö, popularitet och tillgänglighet vägts in. Tyvärr finns inte någon strand på Jungfrukusten med i topprankingen.

Enligt Sveriges naturistförbund (SNF) finns kanske runt 300 000 nakenbadare i Sverige. Enligt SNF ligger intresset för nakenbad på en konstant nivå sedan flera år.

– Vi är 3 200 medlemmar i Sverige som är aktiva. Men man brukar säga att vi utgör ungefär tio procent av alla som badar nakna, så det finns kanske runt 300 000 nakenbadare i Sverige, säger Christer Nilsson, ordförande för SNF.

De tio bästa nudiststränderna i Sverige, enligt Momondo, är:
1. Lövnäsbadet, sjön Yngern, Nykvarn, Sörmland
2. Pite havsbad, Piteå, Norrbotten
3. Ribersborg, Malmö, Skåne
4. Heden, Östra stranden, Halmstad, Halland
5. Breviksbadet, Åkersberga, Uppland
6. Rullsand, Billuddens naturreservat, Uppland
7. Lulviksbadet, Luleå, Norrbotten
8. Amundön, Göteborg, Västergötland
9. Almö, Blekinge
10. Goda hopp och Skarpe nord, Varberg, Halland

Hälsingekusten har inget officiellt nakenbad, men det finns två inofficiella:

• Stenö havsbads norra strand utanför Sandarne har ett informellt nakenbad. Gå från vändplanen vid Stenö in i skogen, runda en liten kulle och följ staketet som avgränsar naturreservatet till uddens norra strand. Här finns ett nakenbad, med två stora stenar som talar om att här är nakenbad. Badet har flera avskilda strandpartier. En privat grupp håller efter stranden. Söderhamns kommun överväger att göra den till officiellt naturistbad, vilket det inte är i dag.

• Hölicks havsbad på Hornslandet öster om Hudiskvall har tidigare haft ett inofficiellt nakenbad, som varit skyltat. Den tidigare naturiststranden lever kvar som inofficiellt nakenbad.

I Hälsinglands inland finns ytterligare två inofficiella nakenbad, som webbplatsen Naturistlandet listar:
• Fönebo, Norrdellen, Bjuråker
• Torön, Tevsjö (Ljusnan), Järvsö

Christer Nilsson tycker att fler kommuner borde satsa på lättillgängliga nakenbad för att locka fler badande till den avklädda sidan.

– Vi har ingenting att dölja så vi behöver inte hänvisas till att gå långt in i skogen.

En av de vanligaste missuppfattningarna som nudister möter är att folk tror att nakenbad på något sätt handlar om sex.

– Det är så långt ifrån sanningen som man kan komma. Bara för att man är naken behöver man inte ha sex, säger Christer Nilsson.

Jörgen Bengtson
Foto: SNF:s webbplats