Furuviksparken
öppnar för säsongen

Den 19 maj öppnar Jungfrukustens enda nöjespark, tillika djurpark, Furuviksparken, söder om Gävle. Nytt för i år är att Furuvik också öppnar ett stort hotell, när parken slår upp portarna, Furuvik havshotell, som är sammanbyggt med restaurang Furuvik havskrog.

Hotellet tar vara på platsens vackra havsläge och har också plockat in ”element från det lekfulla tivolit i parken. Känslan av en gammaldags yacht club ska kombineras med den amerikanska boardwalk-kulturen, där Coney Island varit en stor inspirationskälla”, skriver AB Furuviksparken i ett pressmeddelande (30 mars 2017).

Furuvik är en kombinationspark med djur, tivoli, bad och konsertarena. För de flesta yngre besökare är det just nöjesparken som är förknippat med Furuvik.

Hälsingekusten.se har en speciell avdelning under toppvinjetten Göra, som handlar om just Nöjesparker. Furuvik är enda säsongsöppna park i Gävleborgs län. Till detta kommer ambulerande nöjesfält, främst under Strömmingsleken i Söderhamn i mitten av augusti och Hälsinge Marknad i Hudiksvall i början av september.

Furuvik ligger naturskönt vid havet, cirka en mil söder om Gävle. Sedan 2008 har Furuvik Nordens enda primatforskningsstation i parken.

Boendet blir allt viktigare för Furuviksparken, som med hotellet lägger ett klassiskt boende till fem andra: camping och gästhamn för den som har med sig eget boende samt stugor, husvagnar och tåg (”Orientexpressen”).

Furuvik öppnade redan 1900 och drevs under många år i kommunal regi. Sedan sommaren 2010 ägs Furuvik av Parks and Resorts Scandinavia AB. Det ingår därmed i samma koncern som Gröna Lund, Kolmårdens djurpark, Kolmårdens Vildmarkshotell, Aquaria och Skara Sommarland.

Jörgen Bengtson