Stugorna öppnar i
Söderhamns skärgård

I fredags öppnade Söderhamns kommun sina övernattningsstugor på tre skärgårdsöar och vandrarhemmet på Rönnskär.

Söderhamn är ensam bland Hälsingekustens kommuner att ha flera övernattningsstugor och regelbunden båttrafik till dessa. Kronan på verket är STF-anslutna vandrarhemmet på Rönnskär, som håller till i den gamla lotsstationen. Till vandrarhemmet hör skärgårdsstugor – enkla övernattningsstugor – på öarna Storjungfrun (fem stugor), Enskär (tre stugor) och Klacksörarna (tre stugor).

Söderhamns kommun satsar stort på övernattning i skärgården. Vandrarhemmet på Rönnskär har 76–100 bäddar, övernattningstugorna på Storjungfrun 26–50 bäddar, Enskär 11–25 bäddar och Klacksörarna 11–25 bäddar.

På Rönnskär finns under sommarsäsongen både bastu och badbrygga (bilden) samt under högsäsong även frukostservering.

Möjligheten till övernattning på skärgårdsöar i Hälsingland växer. Hudiksvalls kommun håller på att bygga två stugor i Storhamn, Agön, som ska ersätta befintlig stuga. Agö fyr har sedan några år vandrarhem.

För den som vill övernatta på en skärgårdsö på Hälsingekusten, finns sex öar med totalt sju boenden att välja mellan. Dessa boenden är från norr till söder:
Gran: en stuga
• Storhamn, Agön: en stuga
• Agö fyr, Agön: vandrarhem
• Klacksörarna: tre stugor
Rönnskär: vandrarhem
• Enskär: tre stugor
• Storjungfrun: fem stugor inklusive konferensstuga

Utöver dessa övernattningsstugor och vandrarhem, finns också några båtklubbar med gästhamnar på öar där det också finns möjlighet till övernattning, i första hand för båtklubbarnas medlemmar.

Jörgen Bengtson
Foto: Skärgårdsenheten Söderhamn